Εάν το Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Βουλιαγμένη, ήταν τραγούδι, οι στίχοι θα ήταν κάπως έτσι… «Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη, είναι η μπίζνα ζεστή, κάπου υπάρχει ένα φάντ αραγμένο, ίσως το βρούμε μαζί»…
Και θα μας βοηθήσουν να το βρούμε «γνωστές φυσιογνωμίες», που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για το καλό του περιβάλλοντος και το δικό μας.
Γιατί τις δυνάμεις τους έχουν ενώσει για να μας κατευθύνουν, να μας συμβουλεύσουν και να σχεδιάσουν την «πράσινη» επιχειρηματική πολιτική της επόμενης μέρας, ο αδερφός του Έλληνα πρωθυπουργού Αντρίκος, η κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ Ιπέκ, ο Ελληνοαμερικάνος σύζυγος της Ελληνοαμερικανίδας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ουγγαρία Ελένης Τσακοπούλου, κορυφαίοι επιστήμονες επικεφαλής εταιρειών επενδύσεων, και στο βάθος ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον!
Κι αυτό γιατί το διεθνές συνέδριο με την υψηλή διεθνή πολιτική εκπροσώπηση, με την πολύ υψηλή--- επιστημονική εκπροσώπηση αλλά και με την πολύ υψηλή επιχειρηματική εκπροσώπηση είναι επί της ουσίας το απόλυτο πεδίο δράσης για τις πράσινες μπίζνες του άμεσου μέλλοντος, μπίζνες που δρομολογούνται πλέον με άλλα, εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά, αφού οι «εργολάβοι» του παρελθόντος χαλάνε την πιάτσα.
Οι σύγχρονες μπίζνες γίνονται με ηχηρά ονόματα, που διαθέτουν πλήθος PhD, είναι clean face και κυρίως δραστηριοποιούνται είτε σε μη κυβερνητικές οργανώσεις είτε σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Το διεθνές συνέδριο είναι ένα πρόγραμμα που «τρέχει» το Ινστιτούτο του αδερφού του πρωθυπουργού, καθηγητή Αντρίκου Παπανδρέου. Πρόκειται για το Ινστιτούτο για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ασφάλεια (i4cense) ενώ συνδιοργανωτές είναι η C&C που εξειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, του Κυριάκου Γριβέα (επιχειρηματία γνωστού για τις διασυνδέσεις του στη Ν.Δ.), οι «Financial Times» και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το συνέδριο έχει δυο σκέλη, το πολιτικό και το επιχειρηματικό, το οποίο πραγματοποιείται το Σάββατο μέσω του Επενδυτικού Φόρουμ «Mediterranean Green Development Investors Forum», όπου και θα στηθούν οι βάσεις για τα «πράσινα» ντιλ της επόμενης δεκαετίας.
Είναι ενδεικτικό ότι από τους ίδιους τους διοργανωτές, το Επενδυτικό Φόρουμ παρουσιάζεται ως ένα «συναρπαστικό event δικτύωσης που θα εξετάσει τις ευκαιρίες για επενδύσεις σε περιβαλλοντικά έργα και θα αναδείξει τις δυνατότητες κερδών για τους επενδυτές».
Τι είναι το i4cense
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, το i4cense είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που στόχο έχει την ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων, ώστε να καταστεί δυνατή η προώθηση πρωτοβουλιών για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια της Μεσογείου.
Το Ινστιτούτο καθοδηγείται από κορυφαίους επιστήμονες ευρείας αναγνώρισης τόσο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όσο και για τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη μετάβαση στις λεγόμενες οικονομίες χαμηλού άνθρακα.
Η αποστολή του i4cense είναι να φέρνει κυβερνήσεις, φορείς λήψης αποφάσεων, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς σε ουσιαστικό διάλογο με στόχο την ανάπτυξη κοινών πολιτικών και προγραμμάτων. Ο ίδιος ο πρόεδρός του, καθηγητής Ανδρέας Α. Παπανδρέου, απαντώντας στην «Ελευθεροτυπία» στις 21.3.2010 είχε δηλώσει όσον αφορά τους πόρους του Ινστιτούτου: «Οι δραστηριότητες του i4cense είναι διεθνείς. Η μέχρι τώρα διεθνής συμμετοχή των επιστημόνων και ειδικών στον χώρο καθώς και των συνεργατών είναι εθελοντική. Πέραν της εθελοντικής προσφοράς, οι επιπλέον πόροι καθορίζονται από τον όγκο και το είδος των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει και προκύπτουν από τη συνεργασία με άλλους διεθνείς επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς».
Ποιος διοικεί το i4cense
Ο καθηγητής Ανδρέας Α. Παπανδρέου ως ιδρυτής και πρόεδρος έχει ασφαλώς τον πρώτο ρόλο, ενώ άμεσοι συνεργάτες του είναι τα επτά μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, το i4cense καθοδηγείται από μια Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, ο ρόλος των οποίων είναι να καθοδηγούν το Ινστιτούτο με την παγκόσμια εμπειρία τους και την επιστημονική τους γνώση. Στο ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται, όμως, ότι μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι επί της ουσίας και μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες.
Μια μικρή έρευνα που κάναμε για την «ταυτότητα» των 7 μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής, απέβη εξαιρετικά αποκαλυπτική, γιατί στον «μπαξέ» ανθίζουν όλα τα «λουλούδια».
Οι 7 «κλειδοκράτορες»
1 Ιπέκ Νουρ Τζεμ Τάχα
Ω, ναι! Είναι η κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και φίλου του Γιώργου Παπανδρέου Ισμαήλ Τζεμ. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το ζεϊμπέκικο που είχαν χορέψει ως υπουργοί Εξωτερικών, στο όνομα της ελληνοτουρκικής φιλίας βεβαίως- βεβαίως.
Η κόρη του Τζεμ, ο γάμος της οποίας με τον Ιρακινό επιχειρηματία Shwan Taha έχει μείνει αξέχαστος στο κορυφαίο ξενοδοχείο της γείτονος, το «Τζιραχάν Πάλας», είναι επιχειρηματίας,δημοσιογράφος και δραστήριο μέλος διάφορων μη κυβερνητικών και μη κερδοσκοπικών – ασφαλώς – οργανώσεων.
Η Ιπέκ τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται ως παραγωγός και παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής «Global Leaders» σε συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα τούρκικα τηλεοπτικά δίκτυα, το NTV.
Παράλληλα, από το 2007 και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του i4cense έχει ιδρύσει και διευθύνει την εταιρεία Melak Investments, η οποία ειδικεύεται στην παροχή στρατηγικών συμβουλών σε επενδυτικούς ομίλους και εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Τουρκία.
2 Χοσέ Μαρία Φιγκουέρες, IJ Partners
Πρόκειται για τον τέως πρόεδρο της Κόστα Ρίκα (1994-1998), ο οποίος τώρα είναι από τους βασικούς εταίρους - μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της IJ Partners, εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων που ιδρύθηκε το 2009 στη Γενεύη.
Το άκρως ενδιαφέρον με την IJ Partners είναι ότι επικεφαλής του fund είναι ο Θεόδωρος Μαργέλλος, ο οποίος στο εξαιρετικά λιτό βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του fund αναφέρει «ότι είχε μια άκρως επιτυχημένη καριέρα ως έμπορος προϊόντων και επιχειρηματίας στον τομέα των γεωργικών επιχειρήσεων». Επισημαίνεται ότι επιχειρηματίας με το όνομα Θεόδωρος Μαργέλλος είχε εμπλακεί στη δεκαετία του ’90 με την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, το οποίο επιτήδειοι «βάφτιζαν» ελληνικό και καρπώνονταν επιδοτήσεις εκατομμυρίων δραχμών.
Στη Συμβουλευτική Επιτροπή της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων βρίσκεται πλέον, μετά την παραίτησή της από τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, και η Μιράντα Ξαφά.
3 Μάρκος Κουναλάκης
Πολύ γνωστός Ελληνοαμερικάνος δημοσιογράφος και επιχειρηματίας, παντρεμένος με την κόρη του ζάμπλουτου Ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία Άγγελου Τσακόπουλου.
Η σύζυγος του Μάρκου Κουναλάκη Ελένη Τσακοπούλου ανέλαβε πριν από λίγο καιρό πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία. Πριν αναλάβει την άκρως σημαντική αυτή θέση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ζεύγος Τσακοπούλου - Κουναλάκη διηύθυνε την εταιρεία της οικογένειας AΚΤ Development, που θεωρείται κολοσσός στον τομέα των κατασκευών και του real estate.
Ο Μάρκος Κουναλάκης είναι επίσης εκδότης του «Washington Monthly», που θεωρείται από τα πιο έγκυρα πολιτικά περιοδικά των ΗΠΑ.
Τόσο η οικογένεια Τσακοπούλου όσο και η οικογένεια Κουναλάκη διατηρούν άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Άγγελος Τσακόπουλος δώρισε 2 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ για τη δημιουργία της έδρας Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».
Ο πατριάρχης της οικογένειας Κουναλάκη κατάγεται από το ίδιο χωριό της Κρήτης με τον Μητσοτάκη και διατήρησαν επαφή ακόμα και όταν η οικογένεια Κουναλάκη μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ενώ η Ελένη Τσακοπούλου σπούδασε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στάνφορντ. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ως δήμαρχος Αθηναίων έδωσε το κλειδί της πόλης στον πατριάρχη της οικογένειας Άγγελο Τσακόπουλο.
Ο ίδιος ο Μάρκος Κουναλάκης δηλώνει ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία, όπως έχει πει παλιότερα σε συνέντευξή του, έχουν την ίδια αίσθηση του χιούμορ.
4 Σάιμον Ρέντι, C40 Cities
Ο Σάιμον Ρέντι είναι εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή C40 Cities. Πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν 40 μεγάλες πόλεις του κόσμου, ανάμεσά τους και η Αθήνα, αφού πριν από 2 χρόνια υπέγραψε τη σχετική συμφωνία ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Η C40 έχει συνάψει συνεργασία με το Ίδρυμα του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, το Clinton Climate Initiative, με στόχο την ανάπτυξη και υλοποίηση από κοινού έργων και δράσεων με σκοπό τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Επισημαίνεται ότι το Clinton Climate Initiative είναι παρακλάδι της κεντρικής ομπρέλας του Ιδρύματος Clinton Global Initiative, στο ετήσιο φόρουμ του οποίου πριν από λίγες ημέρες παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αλλά και η Γιάννα Αγγελοπούλου, που διαρρέει ότι «ξηλώθηκε» κανονικά για να ενισχύσει το όραμα του mister president.
Σε απλά ελληνικά το Ίδρυμα Κλίντον είναι ένας παγκόσμιος «μεσίτης», αφού η βασική στρατηγική του είναι να οικοδομεί συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων για τη μετάδοση τεχνογνωσίας αλλά και την προώθηση προγραμμάτων για αστικές αναπλάσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα, την ανάπτυξη των ΑΠΕ, τη διαχείριση των αποβλήτων, τις μεταφορές, τη δασική πολιτική και ό,τι άλλο σχετίζεται με τους τομείς της πράσινης ανάπτυξης.
5 Νικ Μάμπεϊ, E3G
Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής E3G, η οποία εμφανίζεται ως ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Διαβάζοντας με μεγαλύτερη προσοχή το προφίλ του οργανισμού, διαπιστώνει κανείς ότι σε άλλο σημείο η E3G εμφανίζεται ως ιδιωτική εταιρείαχρηματοδότηση από κρατικούς φορείς και άλλους φορείς της Βρετανίας, όπως το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, το βρετανικό υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Fairbairn Esmee, το ιταλικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Επικράτειας, το Ίδρυμα της Shell και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF. περιορισμένης ευθύνης, κατοχυρωμένη ως εταιρεία στην Αγγλία και την Ουαλία. Όπως επισημαίνεται, η E3G χρηματοδοτείται από ιδρύματα, κρατικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέχρι σήμερα έχει λάβει
6 Τζόζεφ Στάνισλοου, Deloitte LLP
Ο δρ Τζόζεφ Στάνισλοου είναι ανεξάρτητος σύμβουλος στον τομέα της ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης για την πολυεθνική Deloitte LLP. Είναι, επίσης, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας JAStanislaw Group LLC, που ειδικεύεται στη στρατηγική σκέψη και τις επενδύσεις στην ενέργεια και την τεχνολογία, καθώς και συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cambridge Energy Research Associates (CERA).
Ως κορυφαίος παγκοσμίως παράγοντας, με εμπειρία πάνω από 30 χρόνια στον κλάδο της ενέργειας, ο δρ Στάνισλοου συμβουλεύει και σχεδιάζει τη στρατηγική πολιτική των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας των ΗΠΑ και όχι μόνο.
7 Δημήτρης Ζενγκέλης, Cisco
Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος Δημήτρης Ζενγκέλης είναι μέλος της βρετανικής ομάδας που διαμόρφωσε την περίφημη έκθεση Στερν για τα οικονομικά του κλίματος, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της εταιρείας κολοσσού Cisco.
Από το ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου