19 Οκτ 2010

Κινδύνους από την ξηρασία γύρω από τον Ευφράτη βλέπουν οι επιστήμονες

Τα καλλιεργήσιμα εδάφη στα βόρεια και τα ανατολικά της Συρίας στον ποταμό Ευφράτη, που κάποτε ήταν ένας απέραντος σιτοβολώνας, μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας, μετατρέπονται σε άγονη γη, λένε οι επιστήμονες του κλίματος που επισημαίνουν τους κινδύνους από τη μετανάστευση των πληθυσμών.
Αρχαία αρδευτικά συστήματα έχουν καταρρεύσει. Υπόγειες πηγές νερού έχουν στερέψει και εκατοντάδες χωριά έχουν εγκαταλειφθεί αφού τα καλλιεργήσιμα εδάφη γίνονται έρημος και τα ζώα πεθαίνουν. Οι αμμοθύελλες έχουν γίνει πιο συχνές και οι τεράστιες πόλεις αντανακλούν την εκδίωξη των αγροτών και των οικογενειών τους από τις αγροτικές περιοχές προς τις μεγάλες πόλεις της Συρίας και του Ιράκ.

“Είχα 400 στρέμματα σιτάρι και τώρα είναι όλα έρημος”, λέει στους New York Times ο Ahmed Abdullah, ένας 48χρονος γεωργός ο οποίος μένει σε μια κουρελιασμένη λινάτσα και με μια πλαστική τέντα από πάνω, μαζί με τη γυναίκα του και τα 12 παιδιά, όπως και πολλοί άλλοι μετανάστες. “Είμασταν αναγκασμένοι να φύγουμε. Τώρα έχουμε λογότερα από τίποτα. Δεν έχουμε δουλειά, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι”.

Η Συρία, η οποία υπερηφανευόταν για την αυτάρκειά της με μεγάλες εξαγωγές σιταριού αναγκάζεται τώρα να εισάγει όλο και μεγαλύτερα ποσά. Οι συνολικοί υδάτινοι πόροι της χώρας μειώθηκε κατά το ήμισυ μεταξύ 2002 και 2008, εν μέρει λόγω των αποβλήτων και της κατάχρησης, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Για τη Συρία, η οποία εξαντλεί τα αποθέματα πετρελαίου της και αγωνίζονται να επιβιώσει με ξένες επενδύσεις, η κρίση στη γεωργία είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα.

Από την άλλη μεριά το Ιράκ, κατεστραμμένο από τον πόλεμο, είναι τώρα αντιμέτωπο με την κρίση του νερού τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. Και οι δύο χώρες έχουν εκφράσει παράπονα σχετικά με τη μειωμένη ροή στον Ευφράτη, χάρη σε προγράμματα μαζικών φραγμάτων στην Τουρκία που είναι πιθανόν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ένταση ως και επιδείνωση της κρίσης του νερού.

Η τετραετής ξηρασία στη Συρία έχει ωθήσει 2 με 3 εκατ. ανθρώπους σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε αυτό το μήνα από τα Ηνωμένα Έθνη. “Κτηνοτρόφοι έχουν χάσει το 85% του ζωικού κεφαλαίου τους και τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί”, αναφέρει ο ειδικός εισηγητής για το δικαίωμα στην τροφή Olivier De Schutter. Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 οικογένειες μετανάστευσαν από τις αγροτικές περιοχές φέτος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα χωριά.

Η ξηρασία είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τη συριακή κυβέρνηση, η οποία δεν δίνει σε ξένους δημοσιογράφους επίσημη άδεια πρόσβασης στους υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας. Είναι ενδεικτικό ότι στο δρόμο νότια από τη Δαμασκό, γεωργοί και κτηνοτρόφοι ζουν σε σκηνές, ενώ είσοδοι παρακολουθούνται στενά από πράκτορες ασφαλείας της Συρίας, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την είσοδο δημοσιογράφων.

http://www.greenbusiness.gr/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_5973.html#ixzz12nt6w1RS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου