26 Αυγ 2010

ΚΑΙ Η ΤΣΕΧΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Και η Τσεχία, μετά τη Σλοβακία, τάσσεται κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Νέτσας, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας «Κουρίρ», η χώρα του λαμβάνει υπόψη το Σχεδιο Σωτηρίας για την Ελλάδα, δεν προτίθεται, όμως, να συμμετάσχει σε αυτό...

και συμπληρώνει πως για την Τσεχία η τωρινή μεταβίβαση δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων από εθνικό επίπεδο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί ένα μη υπερβάσιμο όριο. Σε αντίθεση με τη Σλοβακία, η Τσεχία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, σχεδιάζει, όμως, την ένταξή της σε αυτή και ο Πετρ Νέτσας θέτει στη συνέντευξή του το ερώτημα εάν η Ευρωζώνη, μετά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα, είναι σε θέση να δεχθεί νέα μέλη, ακόμη κι αν αυτά εκπληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ. 

Η σημερινή αρνητική τοποθέτηση του Τσέχου πρωθυπουργού απέναντι στη βοήθεια προς την Ελλάδα, φέρεται να έχει προκαλέσει, ήδη, δυσαρέσκεια στους κοινοτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι είχαν αντιδράσει επίσημα και ιδιαίτερα έντονα στην πρόσφατη απόφαση της κοινουβουλευτικής πλειοψηφίας της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας. 

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν είχε καταγγείλει την Μπρατισλάβα για έλλειψη αλληλεγγύης και παραβίαση της δέσμευσης που είχε αυτή αναλάβει απέναντι στην Ομάδα του Ευρώ για τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε προειδοποιήσει τη Σλοβακία πως «παίζει με τη φωτιά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου