4 Νοε 2010

Σχετικά με το θέμα που αναρτήσατε με τίτλο «Τεράστια απάτη με επιδοτήσεις και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» σας αποστέλλω ρεπορτάζ από τα Γιάννενα.

Έφοδος και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για επιδοτήσεις και ξέπλυμα χρήματος: 1,5 δις ευρώ η απάτη
Η Ιστορία
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη έρευνα από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κύκλωμα που πλούτισε από Ευρωπαϊκά και Εθνικά κονδύλια τα οποία προορίζονταν για την έρευνα και την καινοτομία.....
Η κομπίνα φαίνεται ότι ξεκίνησε από το 2002 με τον Νικόλαο Δαμιανάκη επιχειρηματία και το Δημήτριο Φωτιάδη, καθηγητή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, με την ίδρυση της θερμοκοιτίδας I-Cube A.E. με έδρα την Λ. Συγγρού 377. Στην θερμοκοιτίδα ιδρυθήκαν 14 επιχειρήσεις: (Spirit, Innovis, Travel Zone, Oration, Future Reality, Mind Well, YourPartner, Theron, Regate, Imagics, Dipolon, ClickHome.gr, R.E.net Avlitos).
Παράλληλα έχει ιδρυθεί άγνωστος αριθμός επιχειρήσεων σε Ιταλία, Κύπρο, Μάλτα, Ρουμανία και Ουκρανία. Όλες οι εταίρες είχαν κοινό χαρακτηριστικό τις τεχνολογίες πληροφορικής και την καινοτομία.

Το κύκλωμα εκμεταλλευόμενο υψηλές επαφές στην Ε.Ε. κατέθετε ερευνητικές προτάσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων ICT, FP6, FP7 κλπ. και τύγχανε τεράστιων επιδοτήσεων για την ανάπτυξη της έρευνας. Το Consortium χρησιμοποιούσε και Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα για την νομιμοποίηση των κονδυλίων.
Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με συντονιστή το Δημήτριο Φωτιάδη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον Καθηγητή Θόδωρο Αποστολόπουλο, το Αριστοτέλειο, το ΙΒΕΙ, το Μιχαηλίδειο Καρδιολογικό Κέντρο κλπ.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο Δημήτρης Φωτιάδης έστησε την Μονάδα Ιατρικής Τεχνολογίας και Εφυών πληροφοριακών συστημάτων (http://medlab.cs.uoi.gr) που χρησιμοποιούσε φοιτητές για την νομιμοποίηση των εσόδων.
Το κύκλωμα εισέπραξε την τελευταία πενταετία ερευνητικά κονδύλια ύψους 1,5 δις ευρώ, χωρίς να παραχθεί ούτε ένα εκμεταλλεύσιμο ερευνητικό αποτέλεσμα.
Το κύκλωμα εισχώρησε και στα Ελληνικά αναπτυξιακά προγράμματα του Γ ΚΠΣ και έλαβε τεράστια ποσά από την ΓΓΕΤ για έρευνα άλλα και υλοποίησε μεγάλα έργα του Γ ΚΠΣ. Ο Φωτιάδης με τον μανδύα του Πανεπιστημιακού έπαιζε τον ρόλο του Τεχνικού Σύμβουλου σε δήμους και φορείς του Δημόσιου, κατέθετε τα τεχνικά δελτία και στην συνέχει οι Ιδιωτικές εταιρείες της I-Cube A.E. με εξέχουσα την Spirit A.E. (http://www.spirit-into.com) κατέβαιναν σε στημένους διαγωνισμούς και υλοποιούσαν τα έργα. Όλα τα παραπάνω ήταν κοινό μυστικό στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα άλλα δυστυχώς αυτός ο πακτωλός χρημάτων που κυκλοφορούσε κρατούσε τα στόματα κλειστά. Μια απόπειρα έγινε από τον Καθηγητή Θέμη Λαζαρίδη που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα http://www.gurforum.org που κατήγγειλε την Δράση του Συγκεκριμένου Καθηγητή (http://www.gurforum.org/2007/11/24/%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b8%ce%b7%cf%81%ce%af%ce%b1/) με το άρθρο του για την Προγραμματοθηρία

Η Κατάληξη.
Την περασμένη Τρίτη 26.10.2008 εισαγγελέας επικεφαλής κλιμάκιου 8 ατόμων εισέβαλε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο σπίτι του Φωτιάδη και κατέσχεσε σκληρούς δίσκους, και αμέτρητους φάκελους.

Η έρευνα
Η έρευνα βρίσκετε σε πλήρη εξέλιξη, αν και γίνονται προσπάθειες για την συγκάλυψη του σκανδάλου μιας και Δημήτρης Φωτιάδης είναι υποψήφιος με τον συνδυασμού του Υπ. Περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη του ΠΑΣΟΚ.
Ακόμα και ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης πιεζόμενος προσπαθεί να συγκάλυψει το σκάνδαλο. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η εντολή για την έρευνα δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η υπόθεση έχει ήδη δεθεί και σύντομα θα ασκηθούν διώξεις. Με το θέμα ασχολήθηκε και η εφημερίδα Deal News την Παρασκευή 29.10.2010 με τίτλο «Τεραστία απάτη με επιδοτήσεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου