24 Σεπ 2010

Κατάσχεση ακινήτων για 6.295 ευρώ!


Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η «επίθεση» κατασχέσεων ακινήτων που έχουν εξαπολύσει τράπεζες σε βάρος υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Στηριζόμενα στην πριν από περίπου δύο μήνες γνωμοδότηση της αντιεισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία όριζε ότι για όσο διάστημα δεν εκτελούνται πλειστηριασμοί για χρέη μικρότερα των 200.000 ευρώ υπάρχει η δυνατότητα των κατασχέσεων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεσμεύουν ακίνητα οφειλετών και εκδίδονται ημερομηνίες εκτέλεσης πλειστηριασμών για τον....... ερχόμενο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δε θα γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 για χρέη δανειοληπτών προς τράπεζες τα οποία είναι μικρότερα των 200.000 ευρώ.
Οπως ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Μπάμπης Περβανάς, έχει φτάσει στα γραφεία τους σειρά καταγγελιών από υπερχρεωμένους δανειολήπτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατάσχεση του ακινήτου τους από τράπεζες, τρεις από τις οποίες έχουν γίνει και εγγράφως. Πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η κατάσχεση των ακινήτων γίνεται για μικροποσά, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 6.000 - 18.000 ευρώ, ενώ η διαδικασία εκτέλεσης του πλειστηριασμού έχει οριστεί για τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Σύμφωνα με τον κ. Περβανά, ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δανειολήπτη, ο οποίος στις 16 Σεπτεμβρίου έλαβε ειδοποιητήριο κατάσχεσης του ακινήτου του από τράπεζα, αφού το χρέος του έφτανε στο «αστρονομικό» ποσό των... 6.295 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 9 Φεβρουαρίου του 2011. Μάλιστα, ο εν λόγω οφειλέτης είχε κάνει αίτηση να υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία με την τράπεζα στην προδικαστική διαδικασία. «Του κατάσχουν το μισό ακίνητο, αφού το υπόλοιπο ανήκει στη σύζυγό του. Πρόκειται για ακίνητο που αγοράστηκε με εγγύηση του Δημοσίου, αφού αποκτήθηκε μέσω του ΟΕΚ. Δυστυχώς, τους καλύπτει η νομοθεσία, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο εκτός από καταγγελίες. Ο νόμος λέει ότι μπορεί ο οφειλέτης να προχωρήσει σε ανακοπή εκτέλεσης του πλειστηριασμού και στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, όμως χρειάζονται 1.500 ευρώ. Οι περισσότεροι οφειλέτες είναι άνεργοι και δεν έχουν αυτά τα χρήματα», είπε ο κ. Περβανάς.
Οπως είπε ακόμη ο ίδιος, οι άλλες δύο περιπτώσεις κατάσχεσης ακινήτων γίνονται για ποσά 13.000 και 18.000 ευρώ, ενώ οι πλειστηριασμοί έχουν οριστεί για τις 11 Ιανουαρίου 2011.
Παρακρατήσεις μισθών και συντάξεων
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι παρακρατήσεις μισθών και συντάξεων υπερχρεωμένων δανειοληπτών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία οι οφειλέτες έχουν λογαριασμό. Οπως είπε ο κ. Περβανάς, στις 10 Σεπτεμβρίου ανάπηρη συνταξιούχος είδε την τράπεζα να κρατάει τη σύνταξή της, επειδή ο γιος της, με τον οποίο είχαν κοινό λογαριασμό, είχε δάνειο που δεν μπορούσε να αποπληρώσει. «Για το ζήτημα καταθέσαμε την πρώτη αγωγή πανελλαδικά στις 21 του περασμένου Ιουλίου. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Δημήτρης Σπυράκος, είπε ότι θα λάβει μέτρα για το πρόβλημα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι έπειτα από πιέσεις μας άρχισε να ισχύει η παύση εκχώρησης μισθού για δάνεια δημόσιων υπαλλήλων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», κατέληξε ο κ. Περβανάς.
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου