24 Σεπ 2010

ΑΚΡΑΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Ένα ακραίο σενάριο για τριπλές εκλογές τον Νοέμβριο φαίνεται ότι επεξεργάζονται με πλήρη μυστικότητα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ενδέχεται -κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ο πρωθυπουργός μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να προκηρύξει τον Νοέμβριο και βουλευτικές εκλογές.

Τρία είναι τα κύρια επιχειρήματα όλων αυτών που εισηγούνται εκλογές τον Νοέμβριο.

    * ΠΡΩΤΟΝ, ότι η προσφυγή στις κάλπες θα αιφνιδιάσει πλήρως τη Νέα Δημοκρατία, αξιοποιώντας έτσι εκλογικά τις αντιθέσεις που δημιουργούνται στην αντιπολίτευση από την τριχοτόμηση της Κεντροδεξιάς.
    * ΔΕΥΤΕΡΟΝ, θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο σε μια συγκυρία όπου κυριαρχεί η ρευστότητα και άρα μπορεί η δυσαρέσκεια από την εφαρμογή του μνημονίου να φέρει ανά πάσα στιγμή ανατροπές στην κοινή γνώμη.
    * ΤΡΙΤΟΝ και βασικότερο, θα αποκτήσει νωπή λαϊκή εντολή ώστε να αντιμετωπίσει τον δύσκολο χειμώνα 2010-2011 όπου ενδέχεται να απαιτηθούν και νέα μέτρα. Ας δούμε, ωστόσο, αναλυτικά όλα αυτά τα επιχειρήματα.

Είναι κοινό μυστικό εντός και εκτός Ελλάδος ότι μαθηματικά η εξίσωση του μνημονίου δεν βγαίνει και κατά συνέπεια δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει η Ελλάδα το χρέος της. Βεβαίως η διεθνής κοινότητα που ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας μάς στηρίζει και θα μας στηρίξει και μετά το 2013.

Ομως οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται και δεν πρόκειται να μας εμπιστευτούν, εκτός δραματικού απροόπτου. Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι με τα συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα, τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας και την απορρύθμιση που έχει φέρει στον εμπορικό και παραγωγικό ιστό η ύφεση είναι δύσκολη η ανάκαμψη. Τα επενδυτικά κεφάλαια δεν υπάρχουν και το φορολογικό και γενικά το κανονιστικό περιβάλλον αποθαρρύνει τις επενδύσεις ελληνικές και ξένες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές πολυεθνικές εταιρείες έχουν προαναγγείλει ή ετοιμάζουν την αποχώρησή τους από την Ελλάδα.

Επιπλέον η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμα να περιγράψει το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας στη μετά ΔΝΤ εποχή, αξιοποιώντας έτσι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας.

Θεωρείται κατά συνέπεια πολύ πιθανό ότι τον Μάρτιο θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει και άλλα μέτρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει χρονική αναδιάρθρωση του χρέους. Ολα αυτά τα μέτρα ενδέχεται να μοιάζουν με «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της ελληνικής οικονομίας, που ναι μεν δεν θα προκαλέσει τους τριγμούς που προκλήθηκαν σε άλλες χώρες, λόγω της ομπρέλας της ευρωζώνης, οι συνέπειες όμως στην κοινωνία θα έχουν κόστος για την κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτό το κόστος να λειτουργήσει υπονομευτικά για το ίδιο το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αφού είναι προφανές ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση θα βομβαρδίζει το μνημόνιο. Και τότε δεν αποκλείεται η δυσαρέσκεια να αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις, καθιστώντας αδύνατη τη διακυβέρνηση. Οπως το έπαθε ο Καραμανλής, όταν τούμπαραν οι δημοσκοπήσεις και σύρθηκε για έναν χρόνο έως τις εκλογές χωρίς να μπορεί να πάρει κανένα μέτρο. Οσοι φοβούνται μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη επισημαίνουν ότι δημοσκοπικά ίσως η κυβέρνηση να βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό σημείο. Η διαφορά με τη Ν.Δ. είναι τουλάχιστον στις 8 μονάδες, η αποδοχή του Παπανδρέου στην κοινωνία είναι εξίσου υψηλή και η Κεντροδεξιά σπαράσσεται από τις αντιθέσεις της. Αρα, λένε οι οπαδοί της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, πιο ιδανικές συνθήκες για μια νωπή εντολή που θα νομιμοποιούσε και άλλα μέτρα ίσως δεν ξαναβρεθούν.

Λίστα και περιορισμένα έξοδα

Η προσφυγή στις κάλπες τον Νοέμβριο ξεπερνάει και άλλα εμπόδια, αφού θα γίνει με λίστα, τα έξοδα θα είναι περιορισμένα και δεν θα επιβαρυνθεί το κράτος περαιτέρω. Αντιθέτως, λένε οι οπαδοί των πρόωρων και αιφνιδιαστικών εκλογών, αν η Ν.Δ. ισχυροποιηθεί στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, θα αρχίζει σταδιακά να ανακάμπτει σε ένα περιβάλλον που, λόγω της ύφεσης και της βαθιάς οικονομικής κρίσης, είναι και ευμετάβλητο και απρόβλεπτο. Αυτά είναι χοντρικά τα επιχειρήματα όλων όσοι ενθαρρύνουν τον Γιώργο Παπανδρέου να τολμήσει τις πρόωρες εκλογές. Θεωρούν μάλιστα ότι τα διλήμματα που θα τεθούν στο εκλογικό σώμα είναι πειστικά αφού οι πολίτες δεν βλέπουν ακόμα εναλλακτική λύση. Θεωρούν δηλαδή ότι το δίλημμα Παπανδρέου ή χρεοκοπία θα λειτουργήσει υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και αντίθετες εισηγήσεις που επιμένουν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν λάθος γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να διασφαλίσει την ίδια άνετη πλειοψηφία. Ωστόσο, πέρα από τα επιχειρήματα, υπάρχουν και οι ενδείξεις που βάζουν σε υποψία τους καχύποπτους, ότι δηλαδή βαδίζουμε προς εκλογές. Ποιες είναι οι ενδείξεις; Η επιστροφή στο προσκήνιο του προεκλογικού επιτελείου του 2009 με τον Γιάννη Ραγκούση επικεφαλής, που οδήγησε στον εκλογικό θρίαμβο, και η νέα κυβέρνηση που βασίζεται στην κλασική προεκλογική συνταγή τού «όλοι μέσα»!

Πρώτο Θέμα, Κυριακή 19/9/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου