Η είδηση που ακολουθεί ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, επαναφέρει ένα ερώτημα που δεν απαντάται μονοδιάστατα: είναι προτιμότερη η ενημέρωση της κοινής γνώμης για λεπτές διπλωματικές προσπάθειες, όπως αυτές που εξελίσσονται αυτές τις ημέρες γύρω από το Σκοπιανό, ή είναι προτιμότερο αυτές να ολοκληρώνονται χωρίς την πίεση της κοινής γνώμης,που προϋποθέτει ομάδες πίεσης, σπέκουλα, λαϊκισμό κλπ;
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, επανέλαβε το ενδιαφέρον του για λύση στη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ όσο αφορά το θέμα της ονομασίας.
Μιλώντας σε σημερινή συνέντευξή Τύπου με την ευκαιρία της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού είπε:
«Όπως έχω κάνει και στο παρελθόν, θα συνεχίσω να κάνω ό, τι μπορώ για να έχουν μια αρμονική λύση σε αυτό το θέμα της ονομασίας, το οποίο έχει πολύ σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις».Στη συνέχεια, επισήμανε ότι ο Μάθιου Νίμιτς είχε συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι αναμένεται «να έχει (ο κ. Νίμιτς) διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές για τη διευθέτηση ανάλογων συναντήσεων, ενώ οι αντιπροσωπείες θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για το άνοιγμα της Γενικής Συνέλευσης. Αλλά, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε όταν θα οριστεί η συνάντηση. Θα υποστηρίξω πλήρως τις δραστηριότητές του», είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλη ερώτηση τι θα έλεγε στους συμμετέχοντες των δυο χωρών, ο Μπαν Κι-μουν ανέφερε ότι είχε πολλές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς και με τους εκπροσώπους της ΠΓΔΜ, «σχετικά με την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού, με αίσθηση ευελιξίας και αμοιβαίας κατανόησης.
Και θα συνεχίσω να το κάνω όταν συναντηθώ με τους ηγέτες των δύο χωρών», υπογράμμισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου