Μπαράζ συσκέψεων, όπου συζητούνται εναλλακτικά σχέδια τρόμου για να σταματήσει η αιμορραγία των δημοσίων εσόδων πραγματοποιούν από χτες οι τεχνοκράτες της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες σε όλα τα υπουργεία.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται και οι προβληματικές ΔΕΚΟ, με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας να ζητούν επέκταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις με υψηλά ελλείμματα και αδικαιολόγητα μεγάλα χρέη και μισθολογικά κόστη
Στο τραπέζι των συζητήσεων με την «τρόικα» βρίσκεται και η εξειδίκευση των μέτρων του 2011 που θα ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα... κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.
Για το φετινό προϋπολογισμό, το μεγάλο ζητούμενο είναι η κάλυψη της τρύπας των εσόδων η οποία φθάνει τα 2,2 δισ. ευρώ βάσει των αρχικών προβλέψεων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής ή 1,5 δισ. ευρώ βάσει των νέων εκτιμήσεων του Αυγούστου.
Η κυβέρνηση θέλοντας να αποφύγει τη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων, προσανατολίζεται στην περαιτέρω περικοπή δαπανών του δημοσίου μέσω της κατάργησης ή συγχώνευσης φορέων και οργανισμών, μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας (μέσω επιδομάτων) όσων εργαζομένων θα μετακινηθούν από φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, καθώς και τη μείωση κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ της συνολικής ετήσιας δαπάνης των 2,7 δισ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα, μέσω κυρίως της μετάθεσης του χρόνου παραλαβής των εξοπλιστικών, ώστε τα κονδύλια που θα διατεθούν για άμυνα και εξοπλισμούς να κινηθούν κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αγωνία για τα έσοδα και ειδικά για την κάλυψη της μαύρης τρύπας 3,2 δις ευρώ που καταγράφεται στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αύγουστου 2010,
Στόχος της τρόικας είναι να διασφαλίσει ότι εφέτος το έλλειμμα θα περιορισθεί στο 8,1% του ΑΕΠ και στο 7,6% το 2011, με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.
Θα επιχειρηθεί να εξειδικευθούν τα μέτρα των 9,65 δισ. ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ, που αφορούν φορολόγηση αυθαιρέτων, άδειες και δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών, πράσινα τέλη κ.λπ., με έμφαση στη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%, μέτρο το οποίο η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο.
Θέματα αιχμής θεωρούνται η αύξηση των δημοσίων εσόδων, ο έλεγχος των δαπανών και η εξυγίανση του ΟΣΕ και των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που θα ζητήσουν για το 2011 οι ελεγκτές της τρόικας 1. Θα στοχεύουν στην συγκεκριμενοποίηση και την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και την άμεση εκμετάλλευση της περιουσίας του δημοσίου,
2. Στον περιορισμό της σπατάλης στον χώρο της Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία,
3. Στον δραστικό περιορισμό των ζημιών στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, με πρώτες τον ΟΣΕ και τους συγκοινωνιακούς φορείς, και
4. Στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών.
Εξάλλου, οι κ.κ. Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνοδεύσουν από την Τετάρτη τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην περιοδεία του στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης, όπου θα συναντηθεί με επενδυτικούς οίκους και τράπεζες, για να τους ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η περιοδεία αυτή (road show) του κ. Παπακωνσταντίνου θα ξεκινήσει την Τετάρτη στο Λονδίνο και θα συνεχιστεί την Πέμπτη στο Παρίσι και την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη.
Του Στέλιου Κράλογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου