Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, με τους παράλογα προσφιλείς του ‘νεωτερισμούς’, σε στιλ και πολιτικό περιεχόμενο, κατάφερε ο από μακρού αναμενόμενος ανασχηματισμός να του γυρίσει μπούμερανγκ.
Τα σχόλια ακόμη και των προσκείμενων στην κυβέρνηση εφημερίδων, αδιάψευστοι μάρτυρες.
Ανακύκλωση σε νέες θέσεις (κάποιες μάλιστα αναβαθμισμένες!) υπουργών αποδεδειγμένα αποτυχημένων, δημιουργία ‘περίεργων’ διδύμων υπουργών - αναπληρωτών υπουργών που είναι πρόδηλο πως περισσότερες ...δυσλειτουργίες και προβλήματα θα προκαλέσουν απ’ όσα θα επιλύσουν, ένας παράλογος και ασύμβατος επιμερισμός αρμοδιοτήτων σε παντελώς άσχετα μεταξύ τους υπουργεία (πχ: η νέα υπουργός Εργασίας πήρε… μαζί της από το Ανάπτυξης την… ‘προστασία του καταναλωτή’!) – και βέβαια η… ‘πρωτοτυπία’ της ανακοίνωσης της νέας κυβέρνησης στις 2 το πρωί.
ΑΣΤΟΧΗ πρόκληση και η επιλογή Παπανδρέου, σε μια εποχή περικοπών στις δαπάνες και συρρίκνωσης του δημοσίου, να σχηματίσει μια πολυπληθέστατη κυβέρνηση 50 ατόμων, έναντι 37 της ...προηγούμενης.
Πέρα από τα προβλήματα συντονισμού, θα επιβαρύνει με ‘λειτουργικά έξοδα’ τον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό με κάμποσες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Βεβαίως, όλα αυτά τα αρνητικά θα ξεχασθούν, θα παραβλεφθούν, αν το νέο κυβερνητικό σχήμα αποδειχθεί, όπως όλοι εύχονται και προσδοκούν, ικανό και αποτελεσματικό.
Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα.
Ολα τ’ άλλα θα ξεχαστούν.
Οι προκλήσεις μεγάλες, τα προβλήματα που έρχονται μέσα στο φθινόπωρο να προστεθούν στα ήδη σωρευμένα, τεράστια και πιεστικά. Οι κίνδυνοι πρόδηλοι. Και οι καιροί, ου μενετοί.
ΤΑ ΕΣΟΔΑ υστερούν δραματικά, η ρευστότητα στην επενδυτική και καταναλωτική αγορά ανύπαρκτη, επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, η ανεργία αυξάνει, οι καταναλωτές δεν αγοράζουν, φόροι δεν εισπράττονται. Διεθνείς έγκυροι οίκοι και αναλυτές, όλο και πιο φωναχτά λένε πως η καλύτερη λύση (;) για την Ελλάδα είναι η πτώχευση και η επιστροφή στη δραχμή. Το ενδεχόμενο ξορκίζεται από το οικονομικό επιτελείο και τρομάζει τον Τρισέ για τις επιπτώσεις που θα έχει συνολικά στο ευρώ – και τους δανειστές μας. Ο,τι ήταν να περικοπεί (έστω με δραματικές επιπτώσεις κυρίως για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και τον κορμό της κοινωνίας, τη μεσαία τάξη…) περικόπηκε. Δεν πάει άλλο, το επισημαίνει ακόμη και η τρόικα. Η στόχευση πια πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την παραγωγή ‘πίτας’, θέσεων εργασίας, καταναλωτικής ευχέρειας. Αλλα περιθώρια δεν υπάρχουν…
ΤΟ ΥΠΟ την ευρεία έννοια ‘αναπτυξιακό επιτελείο’ της νέας κυβέρνησης (Ραγκούσης, Χρυσοχοΐδης, Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδος, Παμπούκης), για πρώτη φορά δείχνει ‘ομογενοποιημένο’, με ταυτότητα πολιτικής άποψης. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο, ίσως, θετικό της νέας κυβερνητικής σύνθεσης. Το αν θα αποδειχθεί και τελεσφόρο, απομένει να φανεί στην πράξη. Απαιτείται μια ταχύτατη ρύθμιση και κατανομή των αρμοδιοτήτων των ‘εμπλεκόμενων’ υπουργείων (μια ‘εκκρεμότητα’ πιεστική και για πολλά άλλα υπουργεία με μπλεγμένες αρμοδιότητες, που στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα για να διευθετηθεί πήρε… μήνες με καταστροφικά αποτελέσματα). Και πάνω απ’ όλα χρειάζεται ένας αποφασιστικός και στιβαρός συντονισμός, τομέας στον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε ότι υστερεί εγκληματικά…
ΕΙΝΑΙ κωμικό να λέγεται επίσημα ότι ‘θα έρθουν επενδύσεις, επειδή ο Παμπούκης είναι… μανούλα στις διεθνείς σχέσεις με επενδυτές και ξένους κυβερνητικούς παράγοντες!’ Κανείς σοβαρός επιχειρηματίας δεν θα διακινδυνεύσει τα ωραία του κεφάλαια επειδή τον… γοήτευσε ο (όποιος…) Παμπούκης, την ώρα που για να συστήσεις μια εταιρεία χρειάζονται ακόμη στην Ελλάδα (της διαφθοράς και των διαπλεκομένων…) 40 υπογραφές, οι επιχειρήσεις φορολογούνται υπερτριπλάσια απ’ όσο στην Κύπρο, κάθε εξάμηνο μπορεί να σου πέσει… κατακέφαλα μια… σοσιαλιστική ‘έκτακτη εισφορά» κάμποσων εκατομμυρίων ευρώ.
ΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ τέλειωσαν – τώρα οι κυβερνώντες καλούνται να μάθουν να κάνουν τη δουλειά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου