29 Οκτ 2010

Άμεση ανταπόκριση είχε από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το αίτημα για την παροχή βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κύμα λαθρομεταναστών που εισρέει στη χώρα μέσω του Έβρου, από την Τουρκία.

Χθες η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ανεμί Τούρτελμπουμ, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είναι έτοιμοι να κινητοποιήσουν διακόσιους συνοριοφύλακες για να την βοηθήσουν στον αγώνα κατά του κύματος των λαθρομεταναστών από την Τουρκία.
Ανέφερε ότι είναι η πρώτη αποστολή αυτού του είδους στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και ότι η Αθήνα ζήτησε επίσημα την περασμένη Κυριακή από την ΕΕ να αναπτύξει περιπολίες επιτήρησης στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.

«Διακόσιοι συνοριοφύλακες συνολικά μπορούν να κινητοποιηθούν, αλλά δεν γνωρίζουμε αν η Ελλάδα θα χρειαστεί και τους 200», δήλωσε.

Επίσης, τόνισε ότι «η Frontex, η ευρωπαϊκή Υυπηρεσία επιτήρησης εξωτερικών συνόρων, προετοιμάζει επιχειρησιακά σχέδια και περιμένουμε να μας πει ποιες είναι οι ανάγκες».

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός της Σεσίλια Μάλμστρομ, Επιτρόπου αρμόδιας για την ασφάλεια, οι συνοριοφύλακες που θα σταλούν από την Ε.Ε. «θα είναι οπλισμένοι, αλλά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους παρά μόνο σε αυτοάμυνα. θα επιχειρούν υπό την ευθύνη του ελληνικού κράτους και δεν θα μπορούν να δράσουν παρά μόνο με την παρουσία ενός εκπροσώπου των ελληνικών αρχών και θα σέβονται τα διεθνή δικαιώματα των μεταναστών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπεγράμμισε επίσης «είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος (της ΕΕ) ζήτησε τη συνδρομή των ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT, αγγλικό ακρωνύμιο για το Rapid Border Intervention Team)».

Η Ιταλία είχε ζητήσει την παρέμβαση της Frontex για τον έλεγχο των χωρικών υδάτων της ΕΕ και για να μπλοκάρει τα μικρά σκάφη των λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο, όχι όμως συνοριοφύλακες. Τα μέλη των «Rabit» είναι «έμπειροι συνοριοφύλακες των κρατών μελών».

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου ανέφερε ακόμη ότι πέντε Βέλγοι αστυνομικοί είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την επιχείρηση αυτή. «Η Γερμανία προετοιμάζει 25 συνοριοφύλακες, και περιμένουμε την επιβεβαίωση των προσφορών από άλλες χώρες», πρόσθεσε. Παράλληλα, η Γαλλία «αποφάσισε να κινητοποιήσει αμέσως το σύνολο του δυναμικού των συνοριοφυλάκων της οι οποίοι αποτελούν την εθνική συνεισφορά της Γαλλίας προς τις ομάδες ταχείας επέμβασης» της Frontex, ανεκοίνωσε από την πλευρά του την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους.

Σπύρος Κουντούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου